Το Μουσείο

Ιστορικό

Το Εργαστήριο και Εργαστηριακό Μουσείο Γεωλογίας, Πετρολογίας και Ορυκτολογίας ιδρύθηκαν το 1929 στη Σχολή Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 14/Α/17-01-1929) (φωτογραφία από το βιβλίο «Οδηγός» του Καθηγητή Μάξιμου Μαραβελάκι, 1938). Οι προθήκες (ορθογώνιες και πυραμιδικές) διατηρούνται μέχρι σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος τους επίσης ως «μουσειακές». Από της ιδρύσεώς του στο Μουσείο δωρήθηκαν πολύτιμες συλλογές ορυκτών, κρυστάλλων, πετρωμάτων και απολιθωμάτων κυρίως ασπόνδυλων ζώων, οι περισσότερες σημαντικής επιστημονικής αξίας. Αργότερα συμπληρώθηκαν από διδακτικές συλλογές για τη μελέτη της Συστηματικής των ορυκτών, των πετρωμάτων και της Στρωματογραφίας των απολιθωμάτων.

Η ίδρυση του Μουσείου Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας έγινε το 1984 με την απόφαση της Συγκλήτου 2442/28-03-1984 και το 2018 εγκρίθηκε η σύστασή του. To Moυσείo Γεωλογίας – Παλαιoντoλoγίας – Παλαιοανθρωπολογίας λειτουργεί θεσμοθετημένα από το 2019 (ΦΕΚ 228/Β/04-02-2019). Στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. 

Διοικείται από 5μελή Επιστημονική Επιτροπή (Τσουκαλά Ευαγγελία, Κωστόπουλος Δημήτριος, Συρίδης Γεώργιος, Χατζηπέτρος Αλέξανδρος, Θωμαΐδου Ευφημία).

Το Μουσείο, είτε αυτόνομα είτε μέσω ευρύτερων εκδηλώσεων του Α.Π.Θ., οργανώνει και υλοποιεί διάφορες δράσεις για μαθητές και ενηλίκους με σκοπό να επιμορφώσει το ευρύτερο κοινό για την σημαντική γεωλογική κληρονομιά της χώρας και την πλούσια προϊστορία της.

Δέχεται προγραμματισμένες επισκέψεις κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού κάθε Πέμπτη μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου, εκτός αργιών. Οι ξεναγήσεις γίνονται σε ομάδες σχολείων ή ενηλίκων (μεγαλύτερες των 10 ατόμων), κατόπιν προ-συνεννόησης (τηλ. επικοινωνίας: 2310.998.540, Καθ. Δημήτρης Κωστόπουλος).

Το Εργαστήριο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας το 1963. Απολιθωμένα κρανία και οστά ζώων της πρώτης συλλογής από το σπήλαιο των Πετραλώνων στη Χαλκιδική. Από αριστερά Ε. Τσορλίνης, Λ. Σωτηριάδης, Γ. Μαρίνος (διευθυντής), Οtto Sickenberg, E. Σακελλαρίου – Μανέ.

Το μουσείο διατηρεί ακόμα, από το 1929, τις ξύλινες ορθογώνιες και πυραμιδικές προθήκες του που φιλοξένησαν τα πρώτα ευρήματα.  

Πού βρίσκεται;

Στεγάζεται στο ισόγειο, στη δυτική πτέρυγα, του παλαιού κτιρίου της Σχολής Θετικών Επιστημών (πρώην ΦΜΣ) και εντός του Εργαστηρίου Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας. Πρόκειται για ένα χώρο περίπου 60 m², στον οποίο φυλάσσονται οι ιστορικές συλλογές του Εργαστηρίου, καθώς και παλαιοντολογικές συλλογές από τις ερευνητικές και ανασκαφικές δραστηριότητες των μελών του. Επίσης εκτίθενται αντιπροσωπευτικά πετρώματα, και ορυκτά γεωλογικού, καθώς και απολιθώματα παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος του ελληνικού χώρου.